Bardzo lubię zupy – i gotować, i konsumować. Od jakiegoś czasu praktykuję podawanie zup na kolacje – nie zawsze, ale często. Jest to jedna z szybszych kolacji – jeśli akurat macie zupę w lodówce stopień zaangażowania w przygotowanie kolacji kończy się na podgrzaniu zupy. Sprząta się po kolacji równie szybko.

Zupa podana na kolację stanowi pełnowartościowy i lekkostrawny posiłek. Jest idealna przede wszystkim dla tych, którzy nie zdążyli zjeść niczego ciepłego w ciągu dnia, a także dla rodziców którzy nie udają swoim dzieciom pod względem jedzenia obiadu w szkole czy w przedszkolu.

Dlaczego warto jeść zupy?

  1. Są łatwe w przygotowaniu – zupy gotują się niemal same.
  2. Jednorazowo można ugotować większą porcję zupy, którą następnie warto zamrozić.
  3. Garnek z zupą w lodówce zawsze znajdzie swojego odbiorcę.
  4. Zupę bez problemu można również zabrać w pojemniku na lunch do pracy.
  5. Zupa nadają się równie dobrze na obiad, co na kolację.
  6. Zupy są niskokaloryczne, sycące i lekkostrawne.
  7. Im dłużej gotowana zupa, tym zdrowsza.
  8. Zupy dbają o odpowiednie nawodnienie organizmu, dostarczając mu dużej ilości płynów.
  9. Zupy dostarczają organizmowi błonnika, związków mineralnych, białka, tłuszczów oraz węglowodanów.
  10. W zupie może być wszystko to, czego organizm potrzebuje – w zależności od tego, co wrzucicie do garnka.
  11. W zupie można przemycić każde warzywo.
  12. Gotowanie zup pobudza wyobraźnię kulinarną.
Podziel się swoim zdaniem i zostaw komentarz.

About Agnieszka Skoczylas

Agnieszka Skoczylas - psycholog dziecięcy i mama 3Panien. Propagatorka rodzicielstwa bliskości, karmienia piersią i zdrowego stylu życia. Instruktorka masażu Shantala. Doula. Blogerka. Udziela rodzicom konsultacji w duchu Rodzicielstwa Bliskości i Porozumienia bez Przemocy (NVC).

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Na tej stronie są ciasteczka!
Więcej...