Bardzo lubię zupy – i gotować, i konsumować. Od jakiegoś czasu praktykuję podawanie zup na kolacje – nie zawsze, ale często. Jest to jedna z szybszych kolacji – jeśli akurat macie zupę w lodówce stopień zaangażowania w przygotowanie kolacji kończy się na podgrzaniu zupy. Sprząta się po kolacji równie szybko.
Zupa podana na kolację stanowi pełnowartościowy i lekkostrawny posiłek. Jest idealna przede wszystkim dla tych, którzy nie zdążyli zjeść niczego ciepłego w ciągu dnia, a także dla rodziców którzy nie udają swoim dzieciom pod względem jedzenia obiadu w szkole czy w przedszkolu.
Dlaczego warto jeść zupy?
- Są łatwe w przygotowaniu – zupy gotują się niemal same.
- Jednorazowo można ugotować większą porcję zupy, którą następnie warto zamrozić.
- Garnek z zupą w lodówce zawsze znajdzie swojego odbiorcę.
- Zupę bez problemu można również zabrać w pojemniku na lunch do pracy.
- Zupa nadają się równie dobrze na obiad, co na kolację.
- Zupy są niskokaloryczne, sycące i lekkostrawne.
- Im dłużej gotowana zupa, tym zdrowsza.
- Zupy dbają o odpowiednie nawodnienie organizmu, dostarczając mu dużej ilości płynów.
- Zupy dostarczają organizmowi błonnika, związków mineralnych, białka, tłuszczów oraz węglowodanów.
- W zupie może być wszystko to, czego organizm potrzebuje – w zależności od tego, co wrzucicie do garnka.
- W zupie można przemycić każde warzywo.
- Gotowanie zup pobudza wyobraźnię kulinarną.
Podziel się swoim zdaniem i zostaw komentarz.