Pierogi leniwe, przez niektórych nazywane kluskami leniwymi, podawane najczęściej na słodko z roztopionym masłem i posypane podsmażoną bułką tartą. Po prostu pycha! Dzieci je uwielbiają! Dorośli z resztą też! W końcu to smak dzieciństwa :)
Pierogi (kluski) leniwe
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 500 twarogu półtłustego
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
- bułka tarta
- 1/4 kostki masła
- cukier
Przygotowanie:
Obierzcie ziemniaki, następnie ugotujcie je w osolonej wodzie (najlepiej jeśli zrobicie to dzień wcześniej) – zaraz po ugotowaniu dokładnie należy je potłuc lub po ostudzeniu przemielić w maszynce.
Wyróbcie ciasto na pierogi (ręcznie, bądź przy użyciu robota). Ugotowane wcześniej ziemniaki połączcie z twarogiem, jajkiem, szczyptą soli oraz mąką. Ciasto powinno bardzo lepić do rąk.
Stolnicę należy obsypać mąką, wyłożyć na nią część ciasta. Z ciasto formujecie wałek, który delikatnie należy spłaszczyć dłonią, a następnie kroicie go na 1 cm kawałki, czyli nie za duże kluski, które koniecznie od razu należy obtoczyć w mące.
W dużym garnku zagotujcie wodę z łyżką soli oraz 2 łyżkami oleju. Do wrzącej wody należy powoli wrzucać kluseczki.
Pierogi leniwe bardzo łatwo rozgotować, dlatego gotujcie je tylko do momentu wypłynięcia ich na powierzchnię .
Podawajcie polane roztopionym masłem, posypane odrobiną cukru trzcinowego, z podsmażoną wcześniej na patelni bułką tartą z masłem.
Smacznego !!!
Podziel się swoim zdaniem i zostaw komentarz.
Myślę że bez soli też dałoby się je ugotować :)
Nigdy nie próbowałem gotować ich bez soli więc, może się da. Kluski leniwe, jak dla mnie jedno z najlepszych dań na słodko.
Choć trudno w to uwierzyć, poznałem to danie dopiero w wieku 30 lat! Tyle mnie w życiu ominęło!
Pan poznał w wieku 30 lat i będzie to coraz to powszechniejsze zjawisko. Dzięki naszej premier co to dba żeby nasze dzieci nie były grubaskami – pierogi leniwe zostały uznane za danie nie koszerne. No, chyba że posypane aspartamem.
Oo, U mnie też takie pierożki na obiad 😉