Sezon na szparagi jest krótki, trwa zaledwie dwa miesiące i pod koniec czerwca w zasadzie dobiega końca. Jedzmy więc szparagi póki są i to jak najczęściej oraz w dużych ilościach – są zdrowe i lekkostrawne :)
Przedstawiam Wam mój autorski przepis na makaron ze szparagami, czyli zdrowy i szybki obiad dla całej rodziny :)
Szparagi należy umyć i odłamać zdrewniałe białe końce (szparagi po zgięciu same łamią się w odpowiednim miejscu). Zielonych młodych szparagów nie trzeba obierać, grubsze możemy obrać tuż przy końcach. Dobrze ugotowane szparagi są miękkie i sprężyste. Przegotowane natomiast mogą stać się włókniste, bardzo miękkie i niesmaczne.
Najlepiej jest szparagi przygotowywać w piekarniku na wysmarowanej oliwą blaszce, posypane solą i pieprzem zapiekać przez 11 minut w temperaturze 220 °C lub w na parze przez 2-3 minuty, ewentualnie w osolonej wodzie z odrobiną cukru – 8 minut pod przykryciem.
Makaron ze szparagami
Składniki (porcja dla 2-3 osób):
- pęczek zielonych szparagów
- 2 łyżki masła
- 1/2 kubeczka śmietany 12%
- sok z 1/2 cytryny
- 30 g startego parmezanu
- sól
- pieprz
- 250 g makaronu (ja używam penne kukurydzianego)
Przygotowanie:
- Przygotujcie szparagi: umyjcie i ugotujcie, a następnie pokrojcie na 1,5-3 cm kawałki.
- Nastawcie wybrany rodzaj makaronu (najlepiej w wodzie po szparagach).
- Na patelni należy rozgrzać masło, wrzucić szparagi, dodać śmietanę oraz starty parmezan (wg uznania) – posolić, popieprzyć i na koniec dodać sok wyciśnięty z połówki cytryny.
- Makaron można wymieszać razem z sosem w garnku, bądź sos wyłożyć na makaron tuż przed podaniem na talerzu – opcjonalnie można danie na koniec posypać parmezanem.
Smacznego :)
Podziel się swoim zdaniem i zostaw komentarz.
Uwielbiam, szczególnie zielone, ale nie mogę później zdzierżyć zapachu moczu :D To mnie skutecznie powstrzymuje przed jedzeniem ich codziennie ;)
Uwielbiam! U nas dziś też:)