Przedstawiam Wam przepis na jeden z szybszych obiadów – makaron z łososiem i oliwkami. Przygotowanie całego dania trwa niewiele więcej niż czas gotowania makaronu, czyli ok. 12 minut. To jedna z szybszych, łatwiejszych i smaczniejszych moich propozycji obiadowych.
Makaron z łososiem i oliwkami
Składniki (dla 4 osób):
- 200 g łososia wędzonego na zimno (najlepszy będzie łosoś dziki)
- 125 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 150 ml białego wina półwytrawnego
- 2 garście zielonych oliwek
- świeżo zmielony pieprz
- koperek
- cytryna
- 400 g makaronu (ja używam ciemnego penne lub tagliatelle)
Przygotowanie:
Rozgrzejcie patelnię, a następnie dodajcie serek mascarpone wraz ze śmietaną oraz wino. Mieszajcie do momentu połączenia się składników, a następnie doprowadźcie do wrzenia i gotujcie ok. 10 min na wolnym ogniu.
Zagotujcie ok. 4 l wody w garnku, posolcie do smaku, dodajcie do wody olej (by makaron się nie sklejał) i do wrzątku wrzućcie makaron. Gotujcie makaron zgodnie ze wskazówkami producenta. Pamiętajcie, by po odcedzeniu makaronu nie hartować zimną wodą – sos będzie wówczas lepiej oblepiał makaron.
W międzyczasie czasie pokrójcie łososia na małe kawałki, drylowane oliwki w plasterki, posiekajcie koperek. Łososia i oliwki dodajcie do sosu.
Dalej macie dwie opcje:
- możecie wyłożyć makaron na talerze, polać sosem, posypać koperkiem, przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i skropić sokiem z cytryny (do smaku) lub
- odcedzony makaron z powrotem wrzucić do garnka, dodać sos i wszystko razem wymieszać, a następnie nałożyć na talerze, posypać koperkiem, przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i skropić sokiem z cytryny (do smaku).
Smacznego :)
Podziel się swoim zdaniem i zostaw komentarz.