Poczekastka, czyli ciastka pomarańczowo-czekoladowe.

Poczekastka to jeden z moich No 1.  To moje (i jak się okazało kilkorga innych osób również) ulubione ciastka. Pasują do kawy, herbaty, równie dobrze smakują same w sobie. Nie za słodkie, nie za kruche, po prostu idealnie pyszne. Świetnie się przechowują, szybko przygotowują, błyskawicznie pieką.

Składniki (na około 20 ciastek):

Przygotowanie:

  • 375 g mąki pszennej
  • 100 g cukru białego (dla lubiących bardziej słodką wersję można cukier zwiększyć do 200 g)
  • 100 g cukru brązowego
  • 250 g masła
  • 5 jajek
  • 2,5 ml sody oczyszczonej
  • 1,25 ml soli
  • 5 ml aromatu pomarańczowego
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczy
  • 250 g czekolady mlecznej

Włącz piekarnik na 160oC, dużą blachę (a najlepiej dwie) wyłóż papierem do pieczenia. Czekoladę połam na drobne kawałki (około 0,5 cm x 0,5 cm).

Wymieszaj w misce przesianą mąkę wraz z solą i sodą. W makutrze lub przy użyciu robota kuchennego utrzyj masło z cukrem. Stopniowo dodawaj po jednym jajku, nie przerywając ucierania. Następnie wsyp mąkę, aromat pomarańczowy wraz ze skórką pomarańczy. Ucieraj do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodaj czekoladę i wszystko razem dokładnie wymieszaj.Na wyłożoną pergaminem blachę zacznij nakładać ciasto przy użyciu łyżki stołowej lub gałkownicy – jedna duża blacha pomieści tylko 8-9 ciastek – 3 rzędy po 3 ciastka. Zamocz palce w zimnej wodzie i formuj z ciasta placuszki o średnicy około 5 cm. Podczas pieczenia powierzchnia ciastek znacznie się powiększa, dlatego tak ważne jest przy nakładaniu ciastek zachowanie dużych odstępów.

Piecz z termoobiegiem w temperaturze 160oC przez 15-18 min, po czym wyjmij blachę i pozostaw ciastka do ostygnięcia – jeśli masz dwie blachy piecz kolejną porcję ciastek, jeśli nie zdejmij ciastka wraz z pergaminem, połóż na blaszce nowy pergamin i wyłóż kolejną porcję ciastek.

Po wystudzeniu ciastka przełóż do zamykanego pojemnika, każde z osobna wcześniej przekładając kwadratowym kawałkiem pergaminu (możesz użyć tego po pieczeniu ciastek, wystarczy pociąć go na kwadraty ok. 8cmx8cm) – by uniknąć zlepienia.

Smacznego!!!

Poczekastka 2
Podziel się swoim zdaniem i zostaw komentarz.

About Agnieszka Skoczylas

Agnieszka Skoczylas - psycholog dziecięcy i mama 3Panien. Propagatorka rodzicielstwa bliskości, karmienia piersią i zdrowego stylu życia. Instruktorka masażu Shantala. Doula. Blogerka. Udziela rodzicom konsultacji w duchu Rodzicielstwa Bliskości i Porozumienia bez Przemocy (NVC).

5 Comments

  1. Przepyszne! Pokazałam przepis i tata zrobił je w pół godziny! :)

  2. Moje ulubione :) pieczone przez Ciebie jeszcze w czasach bezdzietnych :P

  3. Koniecznie muszę spróbować ;)

  4. a czy próbowałaś z innej mąki niż pszenna? chętnie wypróbuję ale wolałabym np. na krupczatce lub orkiszowej. Masz moze jakieś doświadczenia? :)

    1. Nie próbowałam, ale z krupczatką na pewno by wyszły, choć wypadałoby je wówczas zrobić trochę grubsze, bo same z siebie już są kruche :)

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Na tej stronie są ciasteczka!
Więcej...