Rozgrzewający napój z imbiru – cudowna moc korzenia.

Korzeń imbiru ma właściwości rozgrzewające – co pewnie doskonale wiecie – wzmacnia także odporność, pomaga w walce z infekcją wirusową, działa bakteriobójczo, ma działanie przeciwzapalne, super rozgrzewa. Ponadto pobudza krążenie, przyspiesza spalanie tłuszczu i pomaga w redukcji cellulitu. Witaminy i minerały zawarte w imbirze pobudzają enzymy trawienne, przez co m.in. przyspiesza metabolizm. Imbir ma właściwości moczopędne, wzmacnia i oczyszcza nerki, poprawia ukrwienie mózgu, doskonale sprawdza się w chorobie lokomocyjnej oraz przy mdłościach ciężarnych. Imbir to prawdziwy – i bardzo smaczny – cud natury!

Działanie napoju imbirowego podczas mojej drugiej ciąży przerosło moje najśmielsze oczekiwania. Całodniowe mdłości, refluks i niepowściągliwe wymioty ciężarnych zniknęły, odeszły na dobre. Korzeń imbiru mam zawsze w lodówce. Czasami dodaję go do herbaty, czasami do obiadu, a w sezonie jesienno-zimowym przygotowuję na jego bazie napój rozgrzewający. Nie raz już postawił mnie on na nogi, pomógł zwalczyć przeziębienie i zapalenie gardła. Imbir pod postacią rozgrzewającego napoju pijemy już teraz całą rodziną – dziewczynki w wersji nieco mnie rozgrzewającej z jasnych względów :)

Rozgrzewający napój imbirowy (dla 2 osób)

Składniki:

  • 4 cm korzeń imbiru
  • 2 cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • opcjonalnie cynamon, anyż, goźdzki
  • płatki migdałów

Przygotowanie:

Obierz korzeń imbiru – za pomocą łyżeczki do herbaty lub obieraka do warzyw, a następnie pokrój go na cienkie plasterki i włóż do garnka. Cytryny dobrze wyszoruj – najlepiej płynem do naczyń – i sparz wrzątkiem. Połowę cytryn pokrój w plasterki i dodaj do garnka z imbirem, z drugiej połowy wyciśnij sok i pozostaw go pod przykryciem w zaciemnionym miejscu (by zachować jak najwięcej witamin). Do garnka z imbirem i cytryną wlej pół litra wrzącej wody i pozostaw pod przykryciem na co najmniej 10 minut.

Wlej do kubków wyciśnięty wcześniej sok z cytryny, dodaj miód i uzupełnij naparem z imbiru. Opcjonalnie możesz użyć goździków, kory cynamonu, anyżu czy płatków migdałów.

1

 

Napar z imbiru – baza do napoju rozgrzewającego

Składniki:

  • 20 cm korzeń imbiru
  • 3-5 cytryn (w zależności od wielkości)
  • 5 łyżek cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Obierz korzeń imbiru – za pomocą łyżeczki do herbaty lub obieraka do warzyw, a następnie pokrój go na cienkie plasterki i włóż do garnka. Cytryny dobrze wyszoruj i sparz wrzątkiem. Pokrój je w plasterki i dodaj do imbiru. Do garnka wsyp cukier trzcinowy, wlej 1 litr wrzącej wody, wszystko razem dokładnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem do wystygnięcia. Przecedź napar przez sito, a następnie przelej do słoika/butelki i przechowuj szczelnie zamknięty w lodówce.

Napój rozgrzewający przygotujesz używając 1/3 szklanki naparu z imbiru, sok z połowy cytryny, 1 łyżkę miodu i uzupełniając gorącą wodą. Opcjonalnie możesz użyć goździków, kory cynamonu, anyżu czy płatków migdałów.

3

2

 

Puree z imbiru – baza do napoju rozgrzewającego

Składniki:

  • szklanka startego imbiru
  • szklanka miodu

Przygotowanie:

Obierz korzeń imbiru – przy użyciu łyżeczki do herbaty lub obieraczki do warzyw – a następnie zetrzyj go na tarce (jak do ziemniaków). Do puree z imbiru dodaj miód i dokładnie razem wymieszaj. Przełóż do słoiczka lub plastikowego pojemnika i dobrze zamknij. Przechowuj w lodówce.

Do przygotowania rozgrzewającego napoju imbirowego użyj 2 łyżeczek gotowego puree, dodaj wyciśnięty sok z 1 cytryny i gorącą wodę. Opcjonalnie możesz dosłodzić miodem lub cukrem trzcinowym oraz dodać płatki migdałów.

4

Niech moc imbiru będzie z Wami!

Smacznego :-)

Korzeń imbiru ma właściwości rozgrzewające, wzmacnia odporność, pomaga w walce z infekcją wirusową, działa bakteriobójczo, ma działanie przeciwzapalne, pobudza krążenie, przyspiesza spalanie tłuszczu i pomaga w redukcji cellulitu. Witaminy i minerały zawarte w imbirze pobudzają enzymy trawienne, przez co m.in. przyspiesza metabolizm. Imbir ma właściwości moczopędne, wzmacnia i oczyszcza nerki, poprawia ukrwienie mózgu, doskonale sprawdza się w chorobie lokomocyjnej oraz przy mdłościach ciężarnych. Imbir to prawdziwy – i bardzo smaczny – cud natury!

Działanie napoju imbirowego podczas mojej drugiej ciąży przerosło moje najśmielsze oczekiwania. Całodniowe mdłości, refluks i niepowściągliwe wymioty ciężarnych zniknęły, odeszły na dobre. Korzeń imbiru mam zawsze w lodówce. Czasami dodaję go do herbaty, czasami do obiadu, a w sezonie jesienno-zimowym przygotowuję na jego bazie napój rozgrzewający. Nie raz już postawił mnie on na nogi, pomógł zwalczyć przeziębienie i zapalenie gardła. Imbir pod postacią rozgrzewającego napoju pijemy teraz całą rodziną – dziewczynki w wersji light, z mniejszą porcją imbiru, z uwagi na jego charakterystyczny, ostrawy posmak.

Rozgrzewający napój imbirowy (dla 4 osób)

Składniki:

  • 4 cm korzeń imbiru
  • 2 cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • opcjonalnie cynamon, anyż, goźdzki

Przygotowanie:

Obierz korzeń imbiru – za pomocą łyżeczki do herbaty lub obieraka do warzyw, a następnie pokrój go na cienkie plasterki i włóż do garnka. Cytryny dobrze wyszoruj – najlepiej płynem do naczyń – i sparz wrzątkiem. Połowę cytryn pokrój w plasterki i dodaj do garnka z imbirem, z drugiej połowy wyciśnij sok i pozostaw go pod przykryciem w zaciemnionym miejscu (by zachować jak najwięcej witamin). Do garnka z imbirem i cytryną wlej litr wrzącej wody i pozostaw pod przykryciem na co najmniej 10 minut.

Wlej do kubków wyciśnięty wcześniej sok z cytryny, dodaj miód i uzupełnij naparem z imbiru. Opcjonalnie możesz użyć goździków, kory cynamonu, anyżu czy płatków migdałów.

1

Napar z imbiru – baza do napoju rozgrzewającego

Składniki:

  • 20 cm korzeń imbiru
  • 3-5 cytryn (w zależności od wielkości)
  • 5 łyżek cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Obierz korzeń imbiru – za pomocą łyżeczki do herbaty lub obieraka do warzyw, a następnie pokrój go na cienkie plasterki i włóż do garnka. Cytryny dobrze wyszoruj i sparz wrzątkiem. Pokrój je w plasterki i dodaj do imbiru. Do garnka wsyp cukier trzcinowy, wlej 1 litr wrzącej wody, wszystko razem dokładnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem do wystygnięcia. Przecedź napar przez sito, a następnie przelej do słoika/butelki i przechowuj szczelnie zamknięty w lodówce.

3
2

Napój rozgrzewający przygotujesz używając 1/3 szklanki naparu z imbiru, sok z połowy cytryny, 1 łyżkę miodu i uzupełniając gorącą wodą. Opcjonalnie możesz użyć goździków, kory cynamonu, anyżu czy płatków migdałów.

Puree z imbiru – baza do napoju rozgrzewającego

Składniki:

  • szklanka startego imbiru
  • szklanka miodu

Przygotowanie:

Obierz korzeń imbiru – przy użyciu łyżeczki do herbaty lub obieraczki do warzyw – a następnie zetrzyj go na tarce (jak do ziemniaków). Do puree z imbiru dodaj miód i dokładnie razem wymieszaj. Przełóż do słoiczka lub plastikowego pojemnika i dobrze zamknij. Przechowuj w lodówce.

Do przygotowania rozgrzewającego napoju imbirowego użyj 2 łyżeczek gotowego puree, dodaj wyciśnięty sok z 1 cytryny i gorącą wodę. Opcjonalnie możesz dosłodzić miodem lub cukrem trzcinowym.

4

Niech moc imbiru będzie z Wami!

Smacznego :-)

Podziel się swoim zdaniem i zostaw komentarz. 

About Agnieszka Skoczylas

Agnieszka Skoczylas - psycholog dziecięcy i mama 3Panien. Propagatorka rodzicielstwa bliskości, karmienia piersią i zdrowego stylu życia. Instruktorka masażu Shantala. Doula. Blogerka. Udziela rodzicom konsultacji w duchu Rodzicielstwa Bliskości i Porozumienia bez Przemocy (NVC).

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Na tej stronie są ciasteczka!
Więcej...