Korzeń imbiru ma właściwości rozgrzewające – co pewnie doskonale wiecie – wzmacnia także odporność, pomaga w walce z infekcją wirusową, działa bakteriobójczo, ma działanie przeciwzapalne, super rozgrzewa. Ponadto pobudza krążenie, przyspiesza spalanie tłuszczu i pomaga w redukcji cellulitu. Witaminy i minerały zawarte w imbirze pobudzają enzymy trawienne, przez co m.in. przyspiesza metabolizm. Imbir ma właściwości moczopędne, wzmacnia i oczyszcza nerki, poprawia ukrwienie mózgu, doskonale sprawdza się w chorobie lokomocyjnej oraz przy mdłościach ciężarnych. Imbir to prawdziwy – i bardzo smaczny – cud natury!
Działanie napoju imbirowego podczas mojej drugiej ciąży przerosło moje najśmielsze oczekiwania. Całodniowe mdłości, refluks i niepowściągliwe wymioty ciężarnych zniknęły, odeszły na dobre. Korzeń imbiru mam zawsze w lodówce. Czasami dodaję go do herbaty, czasami do obiadu, a w sezonie jesienno-zimowym przygotowuję na jego bazie napój rozgrzewający. Nie raz już postawił mnie on na nogi, pomógł zwalczyć przeziębienie i zapalenie gardła. Imbir pod postacią rozgrzewającego napoju pijemy już teraz całą rodziną – dziewczynki w wersji nieco mnie rozgrzewającej z jasnych względów :)
Rozgrzewający napój imbirowy (dla 2 osób)
Składniki:
- 4 cm korzeń imbiru
- 2 cytryny
- 2 łyżki miodu
- opcjonalnie cynamon, anyż, goźdzki
- płatki migdałów
Przygotowanie:
Obierz korzeń imbiru – za pomocą łyżeczki do herbaty lub obieraka do warzyw, a następnie pokrój go na cienkie plasterki i włóż do garnka. Cytryny dobrze wyszoruj – najlepiej płynem do naczyń – i sparz wrzątkiem. Połowę cytryn pokrój w plasterki i dodaj do garnka z imbirem, z drugiej połowy wyciśnij sok i pozostaw go pod przykryciem w zaciemnionym miejscu (by zachować jak najwięcej witamin). Do garnka z imbirem i cytryną wlej pół litra wrzącej wody i pozostaw pod przykryciem na co najmniej 10 minut.
Wlej do kubków wyciśnięty wcześniej sok z cytryny, dodaj miód i uzupełnij naparem z imbiru. Opcjonalnie możesz użyć goździków, kory cynamonu, anyżu czy płatków migdałów.
Napar z imbiru – baza do napoju rozgrzewającego
Składniki:
- 20 cm korzeń imbiru
- 3-5 cytryn (w zależności od wielkości)
- 5 łyżek cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Obierz korzeń imbiru – za pomocą łyżeczki do herbaty lub obieraka do warzyw, a następnie pokrój go na cienkie plasterki i włóż do garnka. Cytryny dobrze wyszoruj i sparz wrzątkiem. Pokrój je w plasterki i dodaj do imbiru. Do garnka wsyp cukier trzcinowy, wlej 1 litr wrzącej wody, wszystko razem dokładnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem do wystygnięcia. Przecedź napar przez sito, a następnie przelej do słoika/butelki i przechowuj szczelnie zamknięty w lodówce.
Napój rozgrzewający przygotujesz używając 1/3 szklanki naparu z imbiru, sok z połowy cytryny, 1 łyżkę miodu i uzupełniając gorącą wodą. Opcjonalnie możesz użyć goździków, kory cynamonu, anyżu czy płatków migdałów.
Puree z imbiru – baza do napoju rozgrzewającego
Składniki:
- szklanka startego imbiru
- szklanka miodu
Przygotowanie:
Obierz korzeń imbiru – przy użyciu łyżeczki do herbaty lub obieraczki do warzyw – a następnie zetrzyj go na tarce (jak do ziemniaków). Do puree z imbiru dodaj miód i dokładnie razem wymieszaj. Przełóż do słoiczka lub plastikowego pojemnika i dobrze zamknij. Przechowuj w lodówce.
Do przygotowania rozgrzewającego napoju imbirowego użyj 2 łyżeczek gotowego puree, dodaj wyciśnięty sok z 1 cytryny i gorącą wodę. Opcjonalnie możesz dosłodzić miodem lub cukrem trzcinowym oraz dodać płatki migdałów.
Niech moc imbiru będzie z Wami!
Smacznego :-)
Korzeń imbiru ma właściwości rozgrzewające, wzmacnia odporność, pomaga w walce z infekcją wirusową, działa bakteriobójczo, ma działanie przeciwzapalne, pobudza krążenie, przyspiesza spalanie tłuszczu i pomaga w redukcji cellulitu. Witaminy i minerały zawarte w imbirze pobudzają enzymy trawienne, przez co m.in. przyspiesza metabolizm. Imbir ma właściwości moczopędne, wzmacnia i oczyszcza nerki, poprawia ukrwienie mózgu, doskonale sprawdza się w chorobie lokomocyjnej oraz przy mdłościach ciężarnych. Imbir to prawdziwy – i bardzo smaczny – cud natury!
Działanie napoju imbirowego podczas mojej drugiej ciąży przerosło moje najśmielsze oczekiwania. Całodniowe mdłości, refluks i niepowściągliwe wymioty ciężarnych zniknęły, odeszły na dobre. Korzeń imbiru mam zawsze w lodówce. Czasami dodaję go do herbaty, czasami do obiadu, a w sezonie jesienno-zimowym przygotowuję na jego bazie napój rozgrzewający. Nie raz już postawił mnie on na nogi, pomógł zwalczyć przeziębienie i zapalenie gardła. Imbir pod postacią rozgrzewającego napoju pijemy teraz całą rodziną – dziewczynki w wersji light, z mniejszą porcją imbiru, z uwagi na jego charakterystyczny, ostrawy posmak.
Rozgrzewający napój imbirowy (dla 4 osób)
Składniki:
- 4 cm korzeń imbiru
- 2 cytryny
- 2 łyżki miodu
- opcjonalnie cynamon, anyż, goźdzki
Przygotowanie:
Obierz korzeń imbiru – za pomocą łyżeczki do herbaty lub obieraka do warzyw, a następnie pokrój go na cienkie plasterki i włóż do garnka. Cytryny dobrze wyszoruj – najlepiej płynem do naczyń – i sparz wrzątkiem. Połowę cytryn pokrój w plasterki i dodaj do garnka z imbirem, z drugiej połowy wyciśnij sok i pozostaw go pod przykryciem w zaciemnionym miejscu (by zachować jak najwięcej witamin). Do garnka z imbirem i cytryną wlej litr wrzącej wody i pozostaw pod przykryciem na co najmniej 10 minut.
Wlej do kubków wyciśnięty wcześniej sok z cytryny, dodaj miód i uzupełnij naparem z imbiru. Opcjonalnie możesz użyć goździków, kory cynamonu, anyżu czy płatków migdałów.
Napar z imbiru – baza do napoju rozgrzewającego
Składniki:
- 20 cm korzeń imbiru
- 3-5 cytryn (w zależności od wielkości)
- 5 łyżek cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Obierz korzeń imbiru – za pomocą łyżeczki do herbaty lub obieraka do warzyw, a następnie pokrój go na cienkie plasterki i włóż do garnka. Cytryny dobrze wyszoruj i sparz wrzątkiem. Pokrój je w plasterki i dodaj do imbiru. Do garnka wsyp cukier trzcinowy, wlej 1 litr wrzącej wody, wszystko razem dokładnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem do wystygnięcia. Przecedź napar przez sito, a następnie przelej do słoika/butelki i przechowuj szczelnie zamknięty w lodówce.
Napój rozgrzewający przygotujesz używając 1/3 szklanki naparu z imbiru, sok z połowy cytryny, 1 łyżkę miodu i uzupełniając gorącą wodą. Opcjonalnie możesz użyć goździków, kory cynamonu, anyżu czy płatków migdałów.
Puree z imbiru – baza do napoju rozgrzewającego
Składniki:
- szklanka startego imbiru
- szklanka miodu
Przygotowanie:
Obierz korzeń imbiru – przy użyciu łyżeczki do herbaty lub obieraczki do warzyw – a następnie zetrzyj go na tarce (jak do ziemniaków). Do puree z imbiru dodaj miód i dokładnie razem wymieszaj. Przełóż do słoiczka lub plastikowego pojemnika i dobrze zamknij. Przechowuj w lodówce.
Do przygotowania rozgrzewającego napoju imbirowego użyj 2 łyżeczek gotowego puree, dodaj wyciśnięty sok z 1 cytryny i gorącą wodę. Opcjonalnie możesz dosłodzić miodem lub cukrem trzcinowym.
Niech moc imbiru będzie z Wami!
Smacznego :-)
Podziel się swoim zdaniem i zostaw komentarz.