Śniadanie dzieciństwa – tradycyjny omlet na słodko.

Jakiś czas temu w jednej z tysiąca  podwórkowych rozmów rodziców o dzieciach pojawił się omlet – tradycyjny, nie-wytrawny, tylko na słodko, z cukrem pudrem lub dżemem, czyli taki który dobrze pamiętam ze swojego dzieciństwa i dokładnie taki, który w każdy weekend robię swoim 3Pannom 😋

Poniżej przedstawiam Wam na niego przepis w wersji bezglutenowej, ale oczywiście, jeśli tylko możecie i chcecie, mieszankę bezglutenową możecie zastąpić mąką pszenną.

Od jakiegoś czasu piekę omlet w piekarniku! Jest to zabieg celowy i wielokrotnie przetestowany, a więc sprawdzony i przeze mnie polecany 😊 Mniej pracy, mniej tłuszczu, mnie stresu (że opadnie podczas przewracania) i co najważniejsze – wszyscy jedzą w tym samym czasie, co nie zawsze się udaje przy tradycyjnym smażeniu nawet na kilku patelniach 😉 Do pieczenia omletu (z porcji 2 1/2) używam blaszki do tarty.

Składniki (porcja dla 1 osoby):

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mieszanki mąk bezglutenowych Schar (lub mąki pszennej)
  • 100 ml mleka (ja używam roślinnego: owsianego lub sojowego)
  • opcjonalnie 1 łyżka oleju
  • opcjonalnie 1 łyżka cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Rozdzielcie żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodajcie mąkę oraz mleko (opcjonalnie jeszcze w tym momencie dodajcie olej oraz cukier) i mieszajcie, celem uzyskania jednolitej gładkiej masy.

Białka należy ubić mikserem “na sztywno”, przełożyć do miski ze zrobioną wcześniej masą z żółtek, mąki oraz mleka i delikatnie wymieszać, do połączenia ze sobą wszystkich składników.

W zależności od wybranej metody – omlet smażycie na patelni lub pieczecie w piekarniku.

Pieczenie:

Nagrzejcie piekarnik do 160°C. Odpowiedniej wielkości blaszkę (ja do upieczenia omletu z podwójnej porcji używam blaszki do tarty) wysmarujcie tłuszczem i wyłóżcie pergaminem. Masę na omlet wylejcie na blachę i włóżcie do rozgrzanego piekarnika na ok. 15-20 minut (na ostatnie 5 minut pieczenia włączcie termoobieg). Omlet musi być suchy w środku (co łatwo możecie zweryfikować delikatnie wsuwając do niego np. wykałaczkę) i zarumieniony z wierzchu na złoty kolor.

Smażenie:

Na patelni rozgrzejcie 2 łyżki masła, następnie wylejcie masę na omlet. Smażcie na średnim ogniu pod przykryciem. Po ok. 10 minutach należy przewrócić omlet na drugą stronę i ponownie smażyć ok. 10 minut. Omlet powinien mieć złoty kolor i być suchy w środku.

Gotowy omlet możecie posypać cukrem pudrem lub podawać z ulubionym dżemem.

Smacznego 😋

Podziel się swoim zdaniem i zostaw komentarz.

About Agnieszka Skoczylas

Agnieszka Skoczylas - psycholog dziecięcy i mama 3Panien. Propagatorka rodzicielstwa bliskości, karmienia piersią i zdrowego stylu życia. Instruktorka masażu Shantala. Doula. Blogerka. Udziela rodzicom konsultacji w duchu Rodzicielstwa Bliskości i Porozumienia bez Przemocy (NVC).

1 Comment

  1. Super:) nigdy nie robiłam omletu a zawsze chciałam spróbować. Przepis na słodko to jest to :)

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Na tej stronie są ciasteczka!
Więcej...