Uwielbiam nasze wegetariańskie kotlety z kaszy, uwielbiają je moje 3Panny i uwielbia je mój do niedawna mięsożerny mąż – a to dosyć istotna informacja :)
Smak kaszy jaglanej w postaci wegeburgera na długo pozostaje w pamięci. Kotlety oprócz tego, że świetnie smakują, są przede wszystkim bardzo zdrowe!
Składniki na kotlety (4 porcje).
- 150-200 g kaszy jaglanej
- 1 jajko
- 1/3-1/2 brokuła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki ziaren słonecznika
- bułka tarta
Przygotowanie:
Kaszę należy dokładnie wypłukać, zaleć wodą w proporcji 1:2 i posolić do smaku. Kasza potrzebuje ok. 20 minut, by wchłonąć wodę i stać się kleistą.
Brokuła należy zalać wrzącą wodą, posolić i chwilę obgotować.
Cebulkę wymaga drobnego pokrojenia lub zblendowania.
Do lekko ciepłej kaszy dodajcie resztę składników: cebulę, jajko, brokuła, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz słonecznik. Wszystko razem wymieszajcie (najlepiej ręką), dodajcie tyle bułki tartej by móc formować kotlety o zwartej nierozpadającej się bryle (ja zużywam jej 1 łyżkę).
Rozpocznijcie proces smażenia kotletów – na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni kotlety należy ułożyć na ręczniku papierowym, by usunąć nadmiar tłuszczu.
Burgery smakują równie dobrze na ciepło podane z sałatką (np. ze szpinaku, awokado, gruszki oraz bundzu), jak i na zimno, w burgerze, czy na chlebie w towarzystwie pomidora i mozzarelli :)
Smacznego :)
Podziel się swoim zdaniem i zostaw komentarz.