Brioche to popularna francuska drożdżowa bułeczka śniadaniowa. Ciasto na brioche charakteryzuje się tym, że można zrobić je dzień wcześniej (np. wieczorem). Kilka godzin leżakowania (max 12h) w lodówce sprawia, że brioche są jeszcze smaczniejsze.

Brioche z serem

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • 150 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • żółtko

Składniki na nadzienie:

  • 250 g twarogu tłustego lub śmietankowego
  • garść rodzynków lun żurawiny
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki

Przygotowanie:

Wsypcie drożdże do kubka, dodajcie odrobinę cukru, 5 łyżek wody, dokładnie wymieszajcie i odstawcie w ciepłe miejsce do momentu spienienia się.

Do dużej miski przesiejcie mąkę, dodajcie cukier, sól, jajka i spienione droższe. Wszystko razem dobrze wymieszajcie – mieszadłem miksera lub drewnianą łyżką – do połączenia składników, wyrabiajcie ciasto przez ok. 10 minut. Następnie pomału zacznijcie dodawać masło. Kiedy ciasto uzyska jednolitą strukturę przykryjcie miskę ściereczką i ostawcie na 1 – 1,5h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie należy owinąć miskę folią i schować wyrośnięte ciasto do lodówki (najlepiej na całą noc – max 12h, min 2h).

Przygotowujcie nadzienie. Ser, jajko, cukier i mąkę należy zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.

Blachę do pieczenia należy wyłożyć pergaminem. Włączcie piekarnik na 180°C bez termoobiegu lub 160°C z termoobiegiem.

Odpowiednio schłodzone ciasto wyjmijcie z lodówki na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkujcie je na prostokąt o wysokości 0,5 cm. Na niemal całej powierzchni należy rozsmarować nadzienie serowe (zostawiając niezasmarowane 3 cm jednego dłuższego boku), posypać rodzynkami/żurawiną i zwinąć, jak roladę po dłuższym boku, zaczynając od końca z rozsmarowanym farszem). Tak zwinięte ciasto pokrojcie na 1,5 – 2 cm kawałki.  Kawałki ciasta kładźcie poziomo dla blaszce w odstępach od siebie 3 cm. Możecie zostawić je do wyrośnięcia jeszcze na 30 min. Tuż przed włożeniem do piekarnika posmarujcie bułeczki roztrzepanym żółtkiem.

Brioszki należy piec na złoty kolor przez 15-20 min. Po wyjęciu pozostawcie je do ostygnięcia, ewentualnie możecie – wedle uznania, gustu i smaku – je polukrować.

Smacznego!

Brioche z serem-4
Brioche z serem
Brioche z serem-2
Brioche z serem-3
Podziel się swoim zdaniem i zostaw komentarz.

About Agnieszka Skoczylas

Agnieszka Skoczylas - psycholog dziecięcy i mama 3Panien. Propagatorka rodzicielstwa bliskości, karmienia piersią i zdrowego stylu życia. Instruktorka masażu Shantala. Doula. Blogerka. Udziela rodzicom konsultacji w duchu Rodzicielstwa Bliskości i Porozumienia bez Przemocy (NVC).

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Na tej stronie są ciasteczka!
Więcej...