Brioche to popularna francuska drożdżowa bułeczka śniadaniowa. Ciasto na brioche charakteryzuje się tym, że można zrobić je dzień wcześniej (np. wieczorem). Kilka godzin leżakowania (max 12h) w lodówce sprawia, że brioche są jeszcze smaczniejsze.
Brioche z serem
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 3 jajka
- 150 g miękkiego masła
- szczypta soli
- żółtko
Składniki na nadzienie:
- 250 g twarogu tłustego lub śmietankowego
- garść rodzynków lun żurawiny
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
Przygotowanie:
Wsypcie drożdże do kubka, dodajcie odrobinę cukru, 5 łyżek wody, dokładnie wymieszajcie i odstawcie w ciepłe miejsce do momentu spienienia się.
Do dużej miski przesiejcie mąkę, dodajcie cukier, sól, jajka i spienione droższe. Wszystko razem dobrze wymieszajcie – mieszadłem miksera lub drewnianą łyżką – do połączenia składników, wyrabiajcie ciasto przez ok. 10 minut. Następnie pomału zacznijcie dodawać masło. Kiedy ciasto uzyska jednolitą strukturę przykryjcie miskę ściereczką i ostawcie na 1 – 1,5h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie należy owinąć miskę folią i schować wyrośnięte ciasto do lodówki (najlepiej na całą noc – max 12h, min 2h).
Przygotowujcie nadzienie. Ser, jajko, cukier i mąkę należy zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
Blachę do pieczenia należy wyłożyć pergaminem. Włączcie piekarnik na 180°C bez termoobiegu lub 160°C z termoobiegiem.
Odpowiednio schłodzone ciasto wyjmijcie z lodówki na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkujcie je na prostokąt o wysokości 0,5 cm. Na niemal całej powierzchni należy rozsmarować nadzienie serowe (zostawiając niezasmarowane 3 cm jednego dłuższego boku), posypać rodzynkami/żurawiną i zwinąć, jak roladę po dłuższym boku, zaczynając od końca z rozsmarowanym farszem). Tak zwinięte ciasto pokrojcie na 1,5 – 2 cm kawałki. Kawałki ciasta kładźcie poziomo dla blaszce w odstępach od siebie 3 cm. Możecie zostawić je do wyrośnięcia jeszcze na 30 min. Tuż przed włożeniem do piekarnika posmarujcie bułeczki roztrzepanym żółtkiem.
Brioszki należy piec na złoty kolor przez 15-20 min. Po wyjęciu pozostawcie je do ostygnięcia, ewentualnie możecie – wedle uznania, gustu i smaku – je polukrować.
Smacznego!
Podziel się swoim zdaniem i zostaw komentarz.