Przeziębienie, grypa oraz różnego rodzaju epidemie wirusowe oraz bakteryjne dają o sobie znać szczególnie w okresie jesienno-zimowym. W walce z wirusem ogromną rolę odgrywa sprawny oraz silny układ odpornościowy. Przewód pokarmowy stanowi bardzo ważną część układu odpornościowego (70% komórek układu odpornościowego znajduje się w przewodzie pokarmowym). Dobierając do swojej diety odpowiednie produkty jesteście w stanie wzmocnić odporność nie tylko swoją, ale i swoich dzieci.
Składniki ważne dla układu odpornościowego
1. Probiotyki
Pożyteczne bakterie, które wypierają z przewodu pokarmowego chorobotwórcze zarazki i poprawiają odporność. Znajdują się w mleku kobiecym oraz kiszonkach, są również dodawane do mleka modyfikowanego (bifidobakterie) oraz jogurtów, kefirów i fermentowanych napojów mlecznych.
2. Prebiotyki
Są niezbędne dobrym bakteriom (probiotykom) do namnażania się. Znajdują się w mleku matki, a także bywają dodawane do mleka modyfikowanego i kaszek dla niemowląt. Znajdziemy je również w owocach i warzywach (bananach, szparagach, porach, cebuli, cykorii, karczochach, czosnku).
3. NKT
Nienasycone kwasy tłuszczowe (Omega 3) wspomagają wytwarzanie przeciwciał i wzmacniają błony śluzowe nosa, gardła i oskrzeli. Są obecne w pokarmie kobiecym i rybach morskich (śledziach, halibucie, łososiu, dorszu, makrelach, w słodkowodnym pstrągu, tranie), orzechach, oliwkach, oleju słonecznikowym, rzepakowym oraz soi.
4. Żelazo
Jest to główny budulec czerwonych krwinek. Krew, jak wiadomo dostarcza tlen i składniki odżywcze do wszystkich komórek ciała. Anemia (niedobór żelaza) jest odpowiedzialna za spadek odporności. Żelazo występuje w mięsie, głównie czerwonym oraz w wątróbce, a także w jajkach, rybach, brokułach, natce pietruszki, dyni, papryce, botwinie, cykorii, burakach, suszonych owocach, kaszach, roślinach strączkowych (soczewica, cieciorka, fasola), ziarnach zbóż i szpinaku oraz w grubych kaszach (jęczmiennej i gryczanej). Najlepiej żelazo przyswaja się w towarzystwie witaminy C.
5. Witamina C
Pobudza ona syntezę komórek odpornościowych B oraz T. Zwiększa przyswajalność żelaza, pobudza aktywność komórek odpornościowych i przyspiesza powrót do zdrowia. Niestety organizm nie potrafi jej magazynować. Zawiera ją na szczęście wiele produktów, najwięcej zaś: kiwi, czarna porzeczka, maliny, truskawki, gruszki, śliwki, jeżyny, jagody, brzoskwinie, morele, pomarańcze, grejpfrut, owocach egzotyczne, np. guawie czy aceroli, kiszona kapusta, czerwona papryka, sałata, marchewka, dynia, pomidory, szpinak, brokuły, jarmuż i natka pietruszki.
6. Prowitamina A
Beta-karoten wpływa na wzrost wytwarzania ciał odpornościowych we krwi. Występuje w żółtych, pomarańczowych i czerwonych warzywach oraz owocach: marchewce, morelach, brzoskwiniach, czarnej porzeczce, jagodach, dyni, brokułach, sałacie, pomidorach, czy kabaczku.
7. Witaminy z grupy B
Znajdziemy je w mięsie, w nasionach roślin strączkowych np. fasoli, bananach, morelach, śliwkach oraz figach.
8. Witamina E
Witamina E jest jednym z najlepszych przeciwutleniaczy, niezwykle ważnym podczas infekcji i przeziębienia, kiedy następuje zwiększona produkcja wolnych rodników (utleniaczy). By zwiększyć jej ilość w organizmie, należy jeść: orzechy, mąkę z grubego przemiału, kiełki, oleje roślinne, kasze, pestki dyni oraz migdały.
9. Cynk
Potrzebny jest do produkcji przeciwciał oraz bierze udział w rozwoju kości, gojeniu się ran, regulacji ciśnienia krwi i rytmu serca. Jego niedobór zmniejsza odporność i apetyt. Znajdziemy go w chudym mięsie, rybach, owocach morza, pestkach słonecznika i dyni, nasionach roślin strączkowych, migdałach, grubych kaszach (głównie w gryczanej), produktach z ciemnej mąki, mleku, jajkach, brązowym ryżu, czy płatkach owsianych.
10. Selen
Zwiększa on liczbę przeciwciał i hamuje namnażanie drobnoustrojów chorobotwórczych. Zawarty jest w płatkach zbożowych, pełnoziarnistym pieczywie, cebuli, czosnku, wątróbce, rybach, kiełkach, orzechach. Do jego przyswojenia niezbędna jest witamina E (orzechy brazylijskie, migdały, oleje).
Leki ukryte w naturze
1. Czosnek i cebula
Zawierają allicynę, która hamuje rozwój patogennych bakterii, a także wirusów i grzybów. Czosnek jest także dobrym źródłem selenu.
2. Aronia
Owoce aronii są bardzo bogatym źródłem antocyjanów (najlepiej usuwają wolne rodniki tlenowe).
3. Miód
Miód zawiera duże ilości olejków eterycznych, flawonoidów, kwasów organicznych i enzymów. Ma działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne.
4. Orzechy i nasiona
Są one cennym źródłem ważnych składników mineralnych i witamin. Orzechy brazylijskie są bogate w selen, pestki dyni w cynk, natomiast migdały i pestki słonecznika w witaminę E.
5. Fermentowane napoje mleczne
W kefirze, maślance, czy jogurcie naturalnym znajdują się bakterie kwasu mlekowego, które stymulują układ immunologiczny i aktywują limfocyty T oraz B, wzmacniając tym samym odporność naszego organizmu.
My wcinamy miodek, banany. A przede wszystkim spacerki
super – zaraz wydrukujemy i powiesimy na lodówce :-)
Mi udało się zwalczyć przeziębienie w ciąży pijąc herbatę z cytryną, miodem i imbirem. Do tego na kanapki ząbek czosnku. Co jakiś czas wzmacniam się takimi zestawami. Do tego dużo owoców i warzyw
Bardzo pomocny i przydatny tekst – dziękuję! Na pewno chętnie będę do niego zaglądać :)
Cieszę się i zapraszam :)
Znacie jakieś fajne książeczki o jedzeniu dla dwulatków? Najlepiej coś w stylu Pampiego – nie za dużo tekstu, dużo kolorowych obrazków i jakieś krótkie rymowanki koniecznie o warzywach,bo u nas z tym problem :/
Oj, nie bardzo… Jedyny co mi przychodzi do głowy to: “Basia, Franek i jedzenie” oraz “Misia Marysia i pyszny obiadek”. Może ktoś pomoże? :)